Volgens James Pennebaker, Amerikaans psycholoog en de grondlegger van schrijftherapie, kan schrijftherapie ervaringen, herinneringen en gevoelens ordenen. Dit is - in hoofdzaak - het doel van schrijven als therapie. Door het schrijven van (korte) verhalen over je ervaringen, krijgen deze structuur; een begin en een eind. Schrijven heeft derhalve een therapeutisch effect op iedereen, of het nou een kind, adolescent of volwassene betreft. Tevens blijkt uit onderzoek van James Pennebaker, dat mensen met psychische problemen gezonder worden door vier keer per week een kwartier te schrijven. Zijn onderzoek naar de helende kracht van schrijftherapie sloeg wereldwijd aan.
In dit boek heeft de auteur, Hülya Celik, het voornamelijk over de invloed van schrijven op onze geest; van theorie tot praktijk en reikt zij een aantal methoden aan die in het dagelijkse leven toegepast kunnen worden.
Celik studeerde, na het afronden van de Hogeschool Windesheim richting docent biologie, HBO Bacheloropleiding Toegepaste Psychologie aan het Da Vinci College in Dordrecht. Tussen 2004 en 2014 was zij werkzaam in het onderwijs. Tevens is zij sinds 2010 oprichtster en voorzitster van Stichting Wezenlijk, die door middel van creatieve therapie groepsgewijs mensen begeleidt en kunstprojecten met een sociaal-educatief karakter voor jong en oud uitvoert.
Voor het opzetten en uitvoeren van verschillende projecten binnen haar stichting zoals: Lepra Art, Passie voor Pink Ribbon en verwezenlijking van de droom van een gehandicapt meisje, kreeg zij in mei 2011 als beloning voor haar belangeloze inzet' De gouden opsteker' van TROS TV in het programma Opsteker van de week. Daarnaast runt zij sinds 2012 haar eigen onderneming die begeleiding en advies geeft aan onder andere hoogbegaafden en mensen die door middel van schrijven hun welbehagen terugvinden.